The Burton Blog

8 tips för att förbättra din splitboardåkning

Splitboardåkning ger dig en frihetskänsla och öppnar helt nya möjligheter.

Föreställ dig att du är ute en klar dag, solstrålarna kittlar dig i ansiktet, snön glittrar och inte en människa syns till någonstans. Du packar din splitboard, bestiger berget och väl uppe på toppen belönas du med en bildskön panoramautsikt. Efter att du har hämtat andan är det dags – ”drop in” – i en ospårad backe med nysnö. Mungiporna börjar peka uppåt, gåshud över hela kroppen, glädjeropen avlöser varandra och det känns nästan som att du flyger fram. Låter det som en dröm? Vad sägs om att låta drömmen bli verklighet, med bara lite övning? Tillsammans med Life in White har vi sammanställt några tips och tricks för att förbättra din splitboardåkning.

Laura och Gabriel från Life in White är riktiga snowboardfreaks och tillbringar ungefär 200 dagar om året på sina brädor. De vet precis vad de talar om och ger dig exakta instruktioner om hur du förbättrar dina splitboardfärdigheter – från rätt utrustning till hur du gör ett perfekt lappkast – och samtidigt har så roligt som möjligt.

Burton_blog_post_split_41.jpg
Burton_blog_post_split_40.jpg

1. Planera turen noggrant

Det är viktigt att du inte blir övermodig, oavsett om du ger dig ut i känd eller okänd terräng. Utforska området grundligt i förväg, diskutera med lokalbefolkningen och kolla upp såväl väderprognosen som snöförhållandena och lavinprognosen. I allmänhet bör du ha koll på lavinprognosen varje dag, eftersom snötäcket förändras från dag till dag och från årstid till årstid. Ta även med tillräckligt med kläder, mat och dryck – hellre för mycket än för lite. Om det blåser upp till storm kommer du att vara glad att du packade med ett par extra handskar och en Hardshell-jacka.

Vi sammanfattar:

  • Utforska området i förväg
  • Kolla väderprognosen
  • Studera snöförhållandena och den lokala lavinprognosen
  • Varma kläder
  • Tillräckligt med mat och vatten
Burton_blog_post_split_18.jpg

2. Packlista för din splitboardtur

  • Lavinsändare, skyffel, sond
  • Din splitboard naturligtvis
  • Stighudar och stavar – vi rekommenderar verkligen Compactor-stavarna, eftersom de får rum i ryggsäcken och inte behöver hänga utanför.
  • Solglasögon, snowboardglasögon och solskydd (glöm inte läpparna!)
  • Lunch, mat, vatten
  • Karta och kompass – även om man numera kan göra det mesta med en smartphone, kan det ju hända att batteriet tar slut och då är det verkligen till stor hjälp med en analog karta eller en kompass
  • Extra kläder för pauser och nödsituationer, se splitboard-kollektionens kläder
  • Ett extra par tjocka handskar
  • Första hjälpen-kit inklusive bivacksäck och termisk filt för nödsituationer
  • Reparationssats för din splitboard: reservdelar för bindningen, skruvar, skruvmejsel, skidhållare av gummi, tejp, Leatherman- eller multiverktyg med kniv och isskrapa

För att få plats med allt måste du självklart ha en lämplig ryggsäck. Särskilt ryggsäckar som utvecklats för freeride passar även bra för splitboard. Eller, för ännu bättre säkerhet – välj en lavinryggsäck.

Burton_blog_post_split_48.jpg
Burton_blog_post_split_48 (1).jpg

3. Njut av vägen upp såväl som vägen ned

Särskilt för nybörjare är uppstigningen oftast väldigt svår och är kanske inte alltid så rolig. Vi vet alla hur det känns att tappa orken, när man återigen fastnar med stavarna eller halkar på grund av felaktig tyngdpunkt. Men ingen fara – med tiden går det bättre och med rätt teknik och bättre kondition är det otroligt roligt.

Visst kan vägen upp vara rätt påfrestande, men det är också en del av tjusningen med splitboardåkning. Du tömmer dig fullständigt, men finner också nya krafter – det verkar nästan meditativt när man glider genom snön. Vi kläcker våra bästa idéer i dessa ögonblick och det är även den bästa möjligheten att lämna vardagsstressen bakom oss!

Burton_blog_post_split_4-1.jpg

4. Välj din rutt mot toppen

Vid sidan av den rätta rutten nedför berget är det även oerhört viktigt att välja rätt rutt uppför. När du väljer en rutt ska du tänka på att välja rätt vinkel. En vinkel mellan 15 och 20 grader är rätt val i detta fall. För att göra det lättare att ta sig upp där det är lite brantare, kan du använda dina klättringshjälpmedel på hälarna. Tänk också på att du särskilt i brant terräng bör ha tyngdpunkten längre bak, för att undvika att glida iväg.

Det är viktigt att alltid detaljstudera terrängen och undvika platser med lavinfara. Det är i regel ingen bra idé att bara följa efter andra splitboardåkare utan att tänka efter själv. Lyssna på din instinkt och förlita dig på dina kunskaper! Att vända tillbaka av säkerhetsskäl är en styrka, inte en svaghet!

5. Öva på att ta av stighudarna

I början är det inte så lätt att ta av stighudarna och sätta ihop splitboarden igen. Vårt tips är därför att öva på detta så mycket som möjligt. Helst ska du göra det på en plan yta, för det är inte så lätt i en brant backe eller i hård vind. Även om många turskidåkare hävdar att det tar en evighet för splitboardåkarna att bli startklara, går det riktigt snabbt efter bara lite övning.

Burton_blog_post_split_8.jpg

6. Skidåkning med en splitboard

Först låter det kanske lite läskigt, i synnerhet om man aldrig har stått på ett par brädor förut. Likväl bör man öva sig i ”skidåkning” på sin splitboard i korta passager, för det kommer alltid avsnitt där man måste glida nedåt. I branta passager åker vi dock inte heller nedåt, utan går steg för steg i sidled, som när man går nedför en trappa.

7. Förbättra din teknik

Glid mer, lyft mindre: Särskilt nybörjare gör ofta felet att de lyfter sina ben för högt och slösar kraft i onödan. Lyft inte benen, utan tryck på framåt med fötterna och glid genom snön.

Rätt tyngdpunkt är a och o: Särskilt i brant terräng är det viktigt att ha tyngdpunkten längre bak, för att undvika att glida iväg. Vid en lutning på minst 25 grader bör du ställa in dina klättringshjälpmedel högre. Helst ska du alltid stå i mitten över din splitboard, så att du belastar hela fotsulan och inte bara den främre delen.

Stavisättning: Man måste även öva på att sätta i staven på rätt sätt. I förhållande till dina fotsteg ska alltid staven på motsatt sida sättas i: höger fot – vänster stav, vänster fot – höger stav. Sätt inte i staven för långt fram, utan sätt den bredvid kroppen för att hålla balansen. Tips: Trä inte på stavens ögla på handen, för staven kan inte bara skada dig om du ramlar – vid en lavin kan staven även bli som ett ankare, om du inte tar dig ur öglan i tid.

Lappkast och kickturn: Så snart som terrängen börjar bli brantare, blir det oundvikligt att börja göra lappkast. Du bör därför öva några gånger i förväg, så att du bemästrar tekniken även i svår terräng. Gör så här: Gå till slutet av spåret, trampa ut en stabil position i snön, där du kan stå med skidorna i vågrätt läge. Stabilisera kroppen med hjälp av stavarna och ha tyngdpunkten på den fot som är längst ned. Nu lyfter du den övre foten och vrider den så att spetsen pekar i den önskade riktningen. För att kunna flytta den andra foten låter du nu tyngdpunkten ligga på den redan flyttade foten och flyttar sedan den andra foten. Det funkar bäst genom att du ger skidan en riktad spark med hälen (kickturn) och vrider underbenet i den nya riktningen. Se till att du inte böjer överkroppen för långt framåt, så att du inte tappar balansen. Det är som sagt ett av de svåraste momenten i splitboardåkning och därför är det bäst att först öva i enklare terräng.

Sluttningar: För att undvika att halka när du åker i sidled över en sluttning är det viktigt att stighudarna har så god kontakt med snön som möjligt. I det här läget tenderar vi ofta att stödja oss på splitboardens kanter, men detta är praktiskt taget en garanti för att glida iväg. Försök i stället att trycka vristerna i färdriktningen, för att minska vinkeln och få bättre grepp.

Burton_blog_post_split_46-1.jpg
Burton_blog_post_split_7-1.jpg

8. Praktiska utrustningstips

  • Stegjärn: När det är isigt och du måste korsa sluttningar kan det snabbt bli svårt vid kanterna. Vi rekommenderar därför starkt att använda stegjärn som man fäster på splitboarden – så kan du bespara dig några nervkittlande minuter. I mycket branta partier räcker dessa inte heller till. Då ska du byta till stegjärn som man sätter fast på pjäxorna.
  • Stighudar: Speciellt när det är väldigt kallt kan det hända att stighudarna inte får tillräckligt med grepp. Innan du klistrar fast stighudarna ska du därför alltid skrapa av snö och is från undersidan av splitboarden. Ett bra knep för att få klistret på stighuden att fästa bättre och inte frysa, är att förvara stighuden i jackfickan så att den värms upp en aning. Det hjälper särskilt mycket när du har åkt nedför men måste gå uppför igen. Om klistret fryser igen, kan du använda splitboardens kanter för att få bort is från stighuden.

Övning ger färdighet

Att åka splitboard är en fantastiskt möjlighet att – även utan lift – kunna ta ut svängarna i backen och ha så roligt som det bara är möjligt! Särskilt när du åker offpist ställs det dock vissa krav på skicklighet, teknik och kunskaper. Det är därför bäst att först öva i pisten för att bekanta dig med utrustning och rörelsemönster. Innan du ger dig ut i öppen terräng är det även oumbärligt med en lavinkurs.

Med dessa tips från Life in White finns det inget som hindrar dig från att förbättra dina färdigheter och njuta ännu mer av dina turer för varje gång. Så ta med dig brädan, gå ut och njut av friheten!


SHARE